Saturday, 19 May 2018

TIPS DIET UNTUK KURUS SEMASA BULAN PUASA

Sebelum terlambat, berbesar hati ingin saya ucapkan Selamat Menyambut Ramadan Kareem untuk semua umat Islam seluruh dunia. Dalam menyambut Ramadan, pasti ada yang mengambil kesempatan untuk turunkan berat badan, betul tak?


Antara koleksi Jannah Noe yang pasti buat kita rambang mata, alangkah bahagianya 
kalau semua dapat pakai Ready-to-Wear design yg hot untuk Raya 2018 ni kan?

Jom sama-sama kita turunkan, berat badan dengan mudah sempena bulan Puasa! Mudah sebab sempena bulan puasa, proses untuk turunkan berat badan lagi efisien tau, lagi dengan bantuan Coco Coffee Garcinia keluaran Vidara Sdn Bhd. 

Coco Coffee Garcinia berbekalkan lima bahan terpilih khusus untuk 
turunkan berat badan secara sihat tanpa memudaratkan.

Puasa adalah salah satu kaedah nak menurunkan berat badan secara sihat. Apabila puasa, secara automatiknya minda kita akan disetkan bahawa kita tidak akan makan dan minum sehingga waktu Maghrib. Oleh itu, tubuh tidak akan berasa letih, lapar dan dahaga. 

Jom ikuti tips untuk kurus sepanjang Bulan Ramadan yang dapat membantu untuk turunkan berat badan, jangan tak tahu kalau dapat turun sekilo dua kilo pun still makes a different okay, yang penting usaha tidak putus!

1) SAHUR JANGAN SKIP
- Sahur memberi tenaga untuk kita kekal cergas sepanjang hari, sahur dengan sebiji kurma pun sudah memadai, takdelah nanti berbuka macam orang tak makan sebulan. Ehee.. Kalau nak makan nasi pun, pastikan segenggam sahaja ya. Ingat, matlamat nak kurus tu penting kena cekal walau beribu makanan mendatang.

MENU DIET SAHUR:
- Coco Coffee Garcinia
- Sayur-sayuran dan buah-buahan
- Kurma
- Air putih secukupnya
- Roti/nasi dalam kuantiti yang memadai


2) PILIH MAKANAN RENDAH KALORI 
- Tidak kira sahur/berbuka, pastikan hanya ambil makanan rendah kalori dan elakkan makanan kalori tinggi, tinggi garam, tinggi gula, dan makanan berlemak. Nak kurus, jangan lah pula bantai ayam lima ketul ya eh termakan pula. 

CONTOH MAKANAN RENDAH KALORI
- Buah-buahan terutamanya tembikai, lemon, dan pisang.
- Sayur-sayuran seperti lobak merah, brokoli, dan lain-lain.
- Lauk berkukus dan menu sihat seperti ikan masak kukus halia, dll.

Buah-buahan mempunyai vitamin dan nutrient yang mencukupi untuk 
membantu melancarkan proses percernaan dan membantu turunkan berat badan.

3) BAHAYA PENGAMBILAN GULA BERLEBIHAN
- Untuk yang ni, mestilah WAJIB kurangkan minum air manis ketika berbuka. Time berbuka mesti lega sangat rasa ya dapat minum air manis, sedar tak sedar lagi tinggi kuantiti gula dalam makanan/minuman tersebut, lagi tinggi kalori intake ya. Bila badan dah serap gula yang diperlukan untuk badan sebagai kalori, molekul lebihan gula yang lain likely to dissolve as pembentukan lemak.

Jangan biarkan pengambilan makanan gula berlebihan menjadi racun 
senyap membunuh tubuh badan.

Pengambilan gula yang berlebihan akan menyebabkan paras “gula darah” anda terkeluar dari tahap normal yang sihat dan menyebabkan paras insulin naik dan turun secara mendadak di mana ia membuatkan anda merasa lebih lapar, mempunyai perubahan mood yang ketara (mood swing), menyimpan lebihan lemak, dan lebih buruk lagi, membawa kepada sindrom metabolik (atau pra-diabetis) malahan diabetis tahap 2.

4) KEKAL AKTIF DAN ELAKKAN TIDUR SELEPAS MAKAN
- Selepas bersahur pasti kita terdorong untuk tidur kan? Tabiat ini menyebabkan lemak akan terkumpul dalam tubuh dari hari ke hari. Malah, ia mengganggu sistem pencernaan dan boleh mengundang pelbagai penyakit jika kerap menjadi amalan. Sekurang-kurangnya, tunggu hingga 2 jam untuk perut memproses makanan sebelum tidur.

5) GANTIKAN SNEK MALAM DENGAN SNEK SIHAT
- Malam bila depan tv, pasti mudah je kita makan snek sambil menonton tv dengan keluarga kan? Gantikan snek tidak berkhasiat dengan snek sihat seperti tembikai, strawberry, pisang. 

WE ARE WHAT WE EAT. Badan kita adalah dari apa yang kita makan setiap hari, jom amalkan gaya hidup sihat dan turunkan berat badan secara sihat juga ya! Jika berminat dengan Coco Coffee Garcinia, boleh contact;

FATIN (011- 5674 0442)
ATAU BOLEH KLIK LINK DIRECT WHATSAPP DI BAWAH;